UYUNI                                                 Boek nu!Alle onderstaande producten zijn ook te koop in de salon.

Hoog in het Andes gebergte van Bolivia bevindt zich de Salar de Uyuni. Dit is een eindeloos grote zoutvlakte op 3500 meter hoog, die rust en sereniteit uitstraalt. Na het regenseizoen, als het regenwater de omliggende meren heeft gevuld en uiteindelijk doet overstromen, loopt de Salar de Uyuni ook onder water en ontstaat er een bijzonder fenomeen wat mensen van over de hele wereld trekt. Het stilstaande water vormt een enorme spiegel, die de lucht in het water doet weerspiegelen. Doordat er nauwelijks een horizon is, is het bijna onmogelijk is om diepte te zien, vormt dit in combinatie met het spiegelachtige uiterlijk een heel surrealistisch landschap.

Het water wat de zoutvlakte doet overstromen is onder andere afkomstig van uit het Titicacameer. Dit ligt op bijna 4000 meter hoogte in het Zuid Amerikaanse Andesgebergte op de grens van Peru en Bolivia. Het meer is maar liefst 8000 km≤ groot en in het meer liggen meerdere eilanden. Een aantal van deze eilanden werd al rond 1500 voor Christus gemaakt door de Uros bevolking. Hiervoor gebruikte men meerdere lagen van het dikke Totorariet, waardoor de eilanden blijven drijven. Om te voorkomen dat de eilanden niet wegrotten, wordt er om de paar maanden een nieuwe laag riet over de oude lagen geplaatst.

Zowel het Titicacameer als de Salar de Uyuni zijn ontstaan vanuit het Minchin Oermeer. Van dit oermeer zijn naast het Titicacameer nog twee kleinere meren over en vlak naast de Salar de Uyuni ligt nog een tweede kleinere zoutvlakte. In de periode waar de meren en vlaktes zich vormden, heersten de Inca’s in dit gebied. Het beeld dat wij van de Inca’s kennen is vooral het beeld wat wordt geschetst in Machu Pichu en zo lijken de Incaīs een vredelievend volk. Maar ook hier ontstond tussen de verschillende stammen onderling een machtsstrijd, waardoor de Uros Indianen uit weken naar de drijvende eilanden in het Titicacameer. Veel eilanden lagen tot wel 15 km uit de kust, waardoor de Uros bevolking zich kon verbergen voor Inca bevolking, en zich relatief veilig kon voelen, zonder steeds opnieuw huis en haard achter te moeten laten. Deze eilanden in het Titicacameer worden nog steeds bewoond, maar zijn inmiddels ook wel erg toeristisch.

Tijdens het regenseizoen staat het waterpeil in het Titicacameer heel hoog. De regen en de hoge waterstand in het Titicacameer zorgen ervoor dat ook de Salar de Uyuni onder water komt te staan. Het regenwater bevat o.a. natrium en lithium. Het water verdampt weer, maar de mineralen blijven achter. Zo wordt de zoutvlakte in stand wordt gehouden. Het Titicacameer wordt gevuld door regenwater en er komen meerdere riviertjes op het meer uit, het teveel aan water verlaat het meer via een rivier die regelmatig overstroomt en het water uiteindelijk uitmondt op de Salar de Uyuni in Bolivia. Bij hoog water konden in vroegere periodes de eilandjes een flink eind richting de zoutvlakte afdrijven. Tegenwoordig wordt er veel zout gewonnen voor commerciŽle doeleinden. Na de regenperiode staat het water op de Uyuni zoutvlakte hierdoor veel minder hoog en kunnen de drijvende eilanden niet meer de Salar de Uyuni op. Ook zet zich steeds minder zout af tegen de cactussen. De oude traditie waarbij het zout van de vlaktes wordt gehaald van de cactussen wordt verwijderd verdwijnt hierdoor helaas ook.

Die cactussen groeien op visserseiland. Niet dat er vis op de Uyunivlakte voorkomt, maar het eiland zou met wat fantasie de vorm van een vis hebben. Het is een rotsachtig, heuvelig eiland, wat vol staat met cactussen. Deze cactussen kunnen wel 12 meter hoog worden. De oudste cactus op het eiland wordt geschat op ruim 1000 jaar oud. Het zout wat zich tegen de cactussen afzette, nam eigenschappen van de cactussen over. Het zout bevat hierdoor ook de helende en herstellende werking, en de vitamines en antioxidanten van cactus. Ook veranderde de geur van het zout, waardoor het een zachte zoete en bijna iets kruidige geur kreeg, wanneer het verwarmd werd.

Het klimaat in dit deel van de Andes is vrij constant met temperaturen die overdag variŽren tussen de 16 en 18įC en ’s nachts kunnen teruglopen tot -7įC. Op de rieten eilandjes is het lastig een vuurtje te stoken en zich te warmen, waardoor het als het koud is, ook echt koud is. Dit, in combinatie met een vochtig klimaat, zorgt er voor dat veel van de bewoners van de drijvende eilanden, allerlei reumatische aandoeningen ontwikkelden. Het zout wat van de vlakte werd gehaald, werd opgeknoopt in bundeltjes. In een pot aan een soort stellage werd een vuurtje gestookt, waarboven de bundeltjes werden verwarmd. De warme bundeltjes worden in de bedden gestopt als een soort kruikje. In iedere cultuur wordt de weldaad warmte op de spieren ontdekt, en zo gebeurde dit ook bij de Uros indianen. De warme bundeltjes worden in eerste instantie gebruikt om spierpijn te verlichten, in een latere fase wordt er met de bundeltjes gemasseerd.

Nodig uzelf uit de dagelijkse beslommeringen even te laten voor wat ze zijn. Laat uzelf even wegdromen naar een van de drijvende eilanden in het Titicacameer en verras ze door deze bijzondere behandeling met warm zout, warme olie, warme Uyuni Bundles en warme compressen en laat ze genieten van de warme weldaad van Bolivia. 

UYUNI kunt u via email ook bestellen. Vermeld de gewenste producten en uw gegevens, wij bevestigen uw bestelling. U kunt de producten dan afhalen maar het is ook mogelijk deze naar u op te sturen. U kunt dit aangeven in de email.
Tip: Uyuni is ook leuk om cadeau te geven.

150 ml Body & massage oil Uyuni

Een heerlijk geurende body & massage olie op basis van abrikozenpit en amandel olie die de huid verzacht, voedt en beschermd. Ervaar de heerlijke warme Boliviaanse geuren, gecombineerd met de frisse eucalyptus en droom mee naar de eindeloze zoutvlaktes van de Salar de Uyuni. Gebruik: Breng een kleine hoeveelheid olie aan in de handpalmen, verwarm deze door de handpalmen tegen elkaar aan te wrijven. Masseer vervolgens de olie in tot deze volledig is opgenomen.
€8,75 incl. BTW


200 ml Cooling body scrub mud Uyuni

Een verkoelende modder op basis van lava klei en eucalyptus die de huid intensief zuivert en reinigt, terwijl de ultrazachte crŤme de huid voedt. De scrub polijst de huid waardoor deze weer schoon en egaal aanvoelt. Gebruik: 1 Š 2 keer per week aanbrengen op een vochtige huid en met milde roterende bewegingen inmasseren. Voor gebruik als gezichtsmasker 4 minuten laten inwerken. Spoel daarna goed af.
€9,95 incl. BTW


150 ml Bed & bodymist Uyuni

Maak kennis met de verfrissende mist. Een geparfumeerde spray om een unieke geurbeleving in huis te creŽren. Heerlijk voor over het beddengoed of ander textiel. Gebruik: Hier en daar een enkele spray is voldoende om u mee te nemen in de sfeer van Bolivia. Veilig voor textiel, laat geen vlekken achter.
€12,75 incl. BTW450 gram Sea salt body scrub Uyuni

Het fijne zout uit de oceaan maakt de huid van het lichaam weer zijdezacht en egaal. Gebruik: Het kan direct op een vochtige huid worden aangebracht en met milde roterende bewegingen bevordert het de doorbloeding. Voor een zachtere scrubervaring mengt u de Sea Salt Body Scrub met de Shower Oil.
€6,95 incl. BTW
250 ml Hair & body shower foam Uyuni

De Hair & Body Foam van Treatments is een royaal 2 in 1 product met een luchtige structuur. De foam is een milde reiniging wat door de aloŽ Vera verzorgend en verzachtend is voor huid en haar. Gebruik: De foam aanbrengen op een vochtige huid en nat haar en geniet van het zijdezachte schuim. Spoel daarna goed af.
€8,50 incl. BTW250 ml Shower oil Uyuni

Deze zijdezachte douche olie op basis van amandel en argan olie reinigt en voedt de huid rijkelijk. Laat u tijdens dit douche ritueel meevoeren naar de warme weldaad van Bolivia. Gebruik: De olie aanbrengen op een vochtige huid en masseer deze in tot het veranderd is in zijdezacht schuim. Spoel daarna goed af.
€8,75 incl. BTW300 gram Bodybutter Uyuni

Body butter De zijdezachte Uyuni bodybutter op basis van sheaboter heeft voedende en hydraterende bestanddelen om de huid optimaal te verzorgen. De ruwe huid wordt zacht en glad. Omhul uzelf met de kalme, zachte en warme geuren van de Salar de Uyuni en kom even heerlijk tot rust. Gebruik: Breng dagelijks de zijdezachte bodybutter aan op de huid en masseer in tot deze volledig is opgenomen.
€12,50 incl. BTW


           Website Uyuni Treatments